silver special fish


Go to content

Statia de reproducere artificiala

Acvacultura

In tara noastra ca de altfel in toata lumea pana prin ani 1950 studiul organismelor agvatice, al hidrobionti s-a efectuat mai mult din pct. De veedere zoologic, al sistematici si prea putin sub raport ecologo-fiziologic, cu scopul valorificari particularitatilor biologice, al obtineri de cantitati mari de produse agvatice si in primul rand al asigurari nivelului de trai cerut de toata suflarea umana a globului.
In ultimi ani, insa studiul hidrobiontilor luand in considerare obiectivele sus mentionate, a inregistrat remarcabile realizari stiintifice, cu importante implicatii economice.
Inceputurile aclimatizarii organismelor agvatice au fost mai putin fundamentate stiintific, actiunea fiind datorita unor necesiatati si imbolduri date de rezultatele obtinute in aclimatizarea organizmelor terestre, cat si aplicarii unor pareri indraznete in domeniul valorificari produselor acvatice. In domeniul aclimatizarii hidrobiontilor inceputurile teoretice si practice in lume au avut loc in Uniunea Sovietica. In Romania prima lucrare care atesta inceputurile pisciculturi intensive apartine savantului Grigore Antipa (1892) intitulata ,, Despre necesitatea introducerii unei pisciculturi sistematice in apele Romaniei”. De atunci si pana in zilele noastre, aceasta activitate sa dezvolatat mult publicand lucrari valoroase pe aceasta tema. In schimb prima lucrare privind ,, ACLIMATIZAREA UNEI NOI SPECII DE PESTI VALOROSI IN APELE ” Repubicii Populare Romania a fot scrisa de Gheorghe Manea in 1956. In aceasta lucrare a fost fundamentata aclimatizarea speciilor de peste asiatici, fitozooplantonofagi Hipophtalmicthyts Molitrix, Ctenophryngodon Idella, Aristichthys Nobilis si moluscofagul Mylofaringodon, Piceus, iar in 1977 s-a propus la ministerul Agriculturii si industriei alimentare, aclimatizarea genului Ichtiobuz si Bufalo. In 1957 din pepinierele Volh si Svir(U.R.S.S.) a adus Coregonul la statiunea piscicola Tarcau, Neamt. Din speciile de pesti fito-zooplantonofagi si moluscofagi din R.P.Chineza, fluviul Iangtzi sau adus in anul 1960 in tara noastra primul lot de 24.300 larve, iar in anul 1962 al doilea lot de 532.773 larve , cu cele mai mici pierderi din lume(sub 9%). In prima etapa s-a urmarit verificarea supravietuiri si adaptari pestilor la conditiile ecologicedin tara noastra ritm de crestere, sporuri de productie pe baza cresterii in sistem de pomicultura cu crapul si s-au pregatit loturile de remonti si reproducatori pt. reproducerea artificiala.
Pesti asiatici s-au adaptat in etapa 1960-1970 la conditiile ecologice din helesteele de crestere din Romania. Tot odata trebuie sa aratam superioritatea ritmului de crestere in policultura a crepului de cultura impreuna cu crapul chinezesc. Lucrarile de aclimatizare a pestilor fitofagi, plantonofagi si moluscofagi, incepand cu anul 1966 au intrat in etapa a 2-a privind realizarea reproducerii lor artificiale si legat de aceasta elaborarea tehnologiei de predezvoltare a larvelor, cresterea lor si a puilor ca material piscicol de populare. Fiind de origine reofila in mediul lor natural, acesti pesti se reproduc numai in fluvii, la curent puternic de apa, in perioada marilor viituri. Ca urmare in conditiile de crestere dirijata-intensiva, in ecosisteme amenajate, este necesar sa se aplice reproducerea artificiala prin stimularea maturari gonatelor cu hormon hipofizar sau sa se faca reproducere in bazine amenajate, in care sa fie imitate conditiile de reproducere naturale asa cum s-a realizat la Nucet, Dambovita. In lucrarile de aclimatizare reproducerea a devenit o problema esentiala, fiind factorul determinat al reusitei. Initial la Nucet incubarea icrelor s-a facut in aparate Zug-Weiss cu capacitate de 8litri fiecare (40.000 -50000 icre), iar predezvoltarea larvelor, de la ecloziune pana la trecerea la forma de hranire activa, a avut loc in juvelnice instalate in bazine de beton, amplasate in hala de incubatie a icrelor. Pe parcurs lucrarilor , cercetatori au adus imbunatatiri, atat procesului tehnologic, cat si instalatilor tehnice. De aceea pentru asigurarea desfasurarii in flux a lucrari de reproducere , capacitatea incubatoarelor Zug-Weiss s-a dovedit insuficienta, s-au confectionat noi incubatoare metalice tip Nucet) prevazute cu juvelnice din sita de capron, cu o capacitate de incubare de 500.000-600.000 icree la un aparat. Transportul de larve si pui se face numai in pungi de polietilena.
Rezultate bune optinute peste media pe tara au obtinut statiile de reproducere artificiala de la Nucet judetul Dambovita , Baile Felix judetul Bihor, Cetate judetul Dolj si Limanu judetul Constanta. Reproducerea naturala a crapului chinezesc se des desfasoara in perioada iunie-iulie,cand temperatura apei depaseste 23-25C. Specia cu care se incepe este cosasul,urmand nobilixul si mobilixul. Reproducatorii se tin in bazine de suprafata mica hranindu-se intensiv. Odata cu maturarea gunadelor se incepe reproducerea propriu-zisa. Se fac injectari cu suspensii de hipofiza tinandu-i in bazine de maturare. Aceste bazine au forma alungita ,semanad cu niste canale. Au o lungime de circa 8-10 m , o latime de 1,5-2m si o adancime de 0,7-1m.Prima injectie se face numai la femele iar a doua la 24 ore atat la femele cat si la masculi. Cand au acumulat gradele-ore necesare se scot si se introduc in bazinul circular unde se creeaza un curent permanent al apei. Raportul intre femele si masculi este de obicei 5 la 3. Se lucreaza cu foarte mare atentie pentru a nu-i traumatiza sau stresa.Se introduc in bazinul circular atat masculii cat si femelele. Aici se elimina produsele seminale , facandu-se efectiv fecundarea.
Icrele sunt corectate si introdu-se in carafe (incubatoare) in statia de reproducere. Dupa 10-15 ore din icre ies larvele care se mentin in carafe pana se pigmenteaza. Dupa aceea se trec in juvelnice pentru predezvoltare. De aici se trec in bazine unde se face cresterea puilor de fitofag vara 1. Se foloseste un debit de apa de 20-30 l/s. Apa este pompata din incinta unitatii intr-un bazin decantor,dupa care se evacueaza din nou in aceeasi sursa nesuvernind nici un fel de modificare alchimismului acestuia ,urmarindu-se in permanenta oxigenul,ph,nitritii,nitratii,fosfatii si substanta organica.

© 2013 SILVER SPECIAL FISH S.R.L

Home Page | Despre Noi | Produse | Acvacultura | Servicii | Pescuit sportiv | Birdwatching | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu